Det er passende at sterilisere en sund tæve omkring alderen 8-9 måneder og op til 1 år, alt afhængigt af racen. Det er en fordel at vente, indtil tæven har været i løbetid første gang, så vækstzonerne får en chance for at blive lukket. Dette reducerer risikoen for visse knoglesygdomme fremover. Man skal omvendt heller ikke vente for længe. Hvis tæven har været i løbetid to til tre gange, reducerer man ikke risikoen for brystkræft i lige så høj grad.
En sterilisation indebærer, at dyrlægen går ind i bugen og fjerner tævens æggestokke og livmoderen (ovariehysteriektomi) eller oftere blot æggestokkene (ovariektomi). Typisk udføres indgrebet gennem et snit i bugen fra navlen og bagud. En sterilisation af en sund tæve er en procedure, der kan udføres i løbet af en dag.
KEMISK STERILISATION AF HUND
Som et alternativ til kirurgisk sterilisation kan man behandle tæver med forskellige lægemidler, hvorved der bliver tale om en såkaldt kemisk sterilisation af hunden. Kemisk sterilisation bruges mest til at styre tævens løbetid. En langvarig hormonbehandling kan udgøre en risiko for sygdomme som brystkræft og livmoderbetændelse. En tæve kan bruges til avl efter en afsluttet kemisk sterilisation